HRMonitor

"Mensen vinden en ze dan ook behouden is de kunst. Daar komt de kracht van HR om de hoek kijken"

− Sharon Parinussa, Director Human Resources Visma | YouServe
Header Banner Image

“We hebben de ambitie om employer of choice te worden”, zegt Sharon Parinussa, Director Human Resources Visma | YouServe. Bij dit kennishuis voor HR en payroll buigt ze zich daarom over de vraag: ‘waarom kiezen medewerkers voor ons?’ Want medewerkers inspireren en motiveren om voor de organisatie te blijven werken, daar ligt volgens haar de grootste uitdaging.

Visma YouServe biedt HR en payroll software en services voor organisaties in de zakelijke markt met 250 tot 5.000 medewerkers. Sinds september 2023 is Sharon Parinussa HR-directeur bij deze organisatie, maar ze klom al twee jaar eerder aan boord om er een recruitmentafdeling op te zetten en de employer brand vorm te geven.


Van arbeidscommunicatie naar HR

Sharon Parinussa heeft een passie voor employer branding, arbeidsmarktcommunicatie en HR. Deze aandachtsgebieden dienden zich in haar loopbaan als vanzelf aan. Hoe verliep die?

“Ik heb in deeltijd de studie Communicatiemanagement gevolgd aan de Hogeschool van Utrecht naast een fulltime baan. Daarna ben ik als communicatieadviseur aan de slag gegaan bij KPN ICT Consulting met focus op arbeidsmarktcommunicatie en employer branding. In deze rol werkte ik aan impactvolle doelgroepencampagnes om het juiste talent te verbinden aan onze organisatie.”

“Hier ontdekte ik hoe gaaf dit vakgebied is en wat de kracht is van een stevig employer brand en van arbeidsmarktcommunicatie. Je kunt daarmee mensen aan een baan helpen en ook het merk van de werkgever goed in de markt zetten. Dat effende – achteraf gezien - het pad naar mijn huidige rol als HR directeur bij Visma | YouServe.”

Recruitmentafdeling opzetten

“In totaal heb ik ongeveer 5 jaar gewerkt als adviseur recruitmentmarketing. Na een sabbatical, waarin ik heb kunnen reizen, werd ik benaderd door mijn voormalig HR directeur bij KPN. Zij was HR Directeur bij Visma | YouServe en vroeg of ik interesse had om bij die organisatie de recruitmentafdeling op te zetten en de employer brand vorm te geven. Hoewel Visma al een bekende naam was, was de merknaam Visma | YouServe  toen nog nieuw op de arbeidsmarkt. Dat vond ik een grote eer én een stevige uitdaging. Ik zag het als een prachtige kans, die ik niet kon laten liggen. In september 2021 zette ik daarom de stap naar Visma | YouServe.”

“Ik ben met alle managers in gesprek gegaan en zei: ‘Ik ga een recruitmentafdeling opzetten. Wat verwachten jullie daarvan?’ Ze reageerden aanvankelijk afwachtend. In voorgaande jaren (bij Visma | Raet) waren ze vertrouwd met HR, maar hadden nog weinig resultaat gezien van het werken met recruiters. Daarom was ik blij dat ik een communicatie-achtergrond had. Het was mijn bedoeling om echt stappen te maken op dit terrein met het nieuwe team van interne recruiters. De hiring managers betrekken we bij het gehele traject van de werving en selectie.”

“Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met de vraag: wie zijn we als organisatie? Waarom willen kandidaten bij ons werken? Wat is onze bedrijfscultuur? We hebben een sterk werkgeversmerk gecreëerd en een Werken bij site gemaakt. Onze eigen medewerkers zien wij als onze beste ambassadeurs. Zij vertellen in de vacatures wat het werk inhoudt. Op die manier bereiken wij dat de wervingstekst overeenkomt met de reële werkomgeving.”

Zo werkte ik doelgericht en enthousiast bij Visma | YouServe en zag in twee jaren goede resultaten en kansen ontstaan. En toen kwam de functie van HR directeur vrij. Hoewel ik het spannend vond, besefte ik: dit is een unieke kans om mijn ambities nog een stap verder te brengen. Ik heb me kandidaat gesteld en ben het gesprek aangegaan. Met succes, want sinds september 2023 werk ik in deze rol.”

Ik ben met alle managers in gesprek gegaan en zei: ‘Ik ga een recruitmentafdeling opzetten. Wat verwachten jullie daarvan?’’

Wat maakt dit voor jou uitdagend?
“Wat me vooral aantrok, was de kans om een visie te ontwikkelen die onze medewerkers inspireert en motiveert om voor onze organisatie te blijven werken. Mensen vinden en ze dan ook behouden is de kunst. Daar komt de kracht van HR om de hoek kijken.”

“Het HR-vak is uitdagend. Je hebt te maken met wet- en regelgeving, met arbeidsvoorwaarden, met beleid, met de OR, het wel en wee van medewerkers. Dat dwingt mij om mijn vakinhoudelijke kennis te vergroten. Gelukkig heb ik een team van medewerkers die beschikken over de juiste expertise en ervaring in het HR-vak. Daarnaast werken er 500 HR & payroll professionals bij Visma | YouServe. Dit is voor mij de perfecte plek om mijn kennis op peil te brengen.”

Waar krijg je energie van?
“Ik vind het gaaf om op tactisch en strategisch niveau te denken en te werken. De stip op de horizon te zien. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? Hoe kunnen wij als team bijdragen aan het succes van de organisatie? Hoe werken we daar naartoe? Met welke projecten kunnen we de organisatie daadwerkelijk vooruit helpen? Die vragen vind ik belangrijk.”

Onze grootste uitdaging is het aantrekken van nieuwe medewerkers en het behoud van bestaande medewerkers. We hebben de ambitie om employer of choice te worden. Daarom bieden wij aan nieuw talent en zij-instromers alle mogelijkheden voor een HR & payroll-carrière.”

“We stimuleren een cultuur die ons verbindt, evenals persoonlijk leiderschap. Dat doen we vanuit onze kernwaarden: ondernemend, verantwoordelijk, toegewijd en inclusief. Zo creëren wij een omgeving waarin medewerkers werken aan hun eigen succes en kunnen we ook het beste voor elkaar én onze klanten bereiken. Dat ik daar samen met mijn team van recruitment, learning & development en HR businesspartners aan kan werken, motiveert mij enorm.”

Aantrekkelijk werkgever zijn
“In mijn marketingtijd keek ik naar de vraag: ‘waarom kiezen klanten voor ons?’ Nu kijk ik naar de vraag: ‘waarom kiezen medewerkers voor ons?’ Hoe kunnen we aansluiten bij hun wensen en behoeften. Uiteindelijk heeft dat effect op alles. Onze positionering is dat wij een kennishuis zijn voor HR en payroll. Dat willen wij waar maken voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers.”

Moderniseren van het ontwikkel- en beloningsbeleid
“We zijn nu bezig met het moderniseren van het ontwikkel- en beloningsbeleid. Gaan we medewerkers nog beoordelen of stellen we het goede gesprek centraal? Wanneer is iemand goed bezig, wanneer is bijsturing nodig, wanneer is iemand klaar voor promotie? Daarvoor moeten we de functies goed in kaart hebben. Vorig jaar hebben wij ons functiehuis omgezet naar het Visma functiehuis, waarin de rollen beter zijn gedefinieerd.”

“Daarbij is het ook nodig te kijken naar het groeipad. Welke rollen horen bij een functie, zodat de medewerker weet hoe hij/zij zich kan ontwikkelen? Hoe kunnen we iemand een aantrekkelijk groeipad bieden? Is dat helder en hanteerbaar voor de managers? Weten zij waaraan een medewerker moet voldoen om te kunnen groeien? Hebben zij de tools en vaardigheden om medewerkers hierin te begeleiden?”

“Die puzzelstukken probeer ik nu te leggen. Hoe kunnen we de managers en de medewerkers daarbij helpen, op een manier die aansluit bij de reële werksituaties en bij de mensen waar het om gaat?”

YouMatter voor werk- en privé balans
“Gelukkige en betrokken medewerkers, daar gaan we voor.  Daarom bieden we met YouMatter een employee support programma met een extern psychologenteam. Wanneer medewerkers tegen persoonlijke of werkgerelateerde zaken aanlopen, kunnen ze daarmee contact opnemen en krijgen ze de juiste ondersteuning. Wij hebben deze dingen ook heel bespreekbaar gemaakt, door een eigen coach in het HR-team. Medewerkers kunnen met deze coach praten over zaken in de werk- of privésfeer die hen bezighouden en uit balans brengen.”

Ontwikkeling ondersteunen
“Wij hebben ongeveer 500 HR- en payrollprofessionals in dienst die onze klanten begeleiden. Dit jaar zetten wij intern in op het Payroll Excellence Programma. Payroll is een complex vak, dat qua regelgeving continu in beweging is. Wij stimuleren dat een groot deel van onze payroll professionals NIRPA gecertificeerd wordt. Daarmee laten wij als werkgever zien dat wij hun groei en ontwikkeling belangrijk vinden. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen én goed voor de klanten met al hun medewerkers die vertrouwen op onze dienstverlening.”

“Uit intern tevredenheidsonderzoek blijkt vaak dat onze payroll professionals  vinden dat zij zinvol werk doen, waarin ze eer scheppen en waarvoor ze zich verantwoordelijk voelen. Ze zeggen: ‘Ik zorg ervoor dat medewerkers hun salaris krijgen’.”

HR onderzoek
“De marketingafdeling van Visma doet regelmatig extern onderzoek onder HR-professionals. Als HR-afdeling doen wij daar zelf ook aan mee. De uitkomsten vormen voor ons een goede benchmark en wij blijven op de hoogte van ontwikkelingen en trends bij klanten. Daar leren wij weer van.”

 ‎

Waar klap jij je laptop voor dicht?
“Voor de lunch en voor teammeetings. Ik wil met mijn volle aandacht bij het team zijn.”

Waar erger je je aan?
“Technisch gedoe, een negatieve manier van denken en het mijden van verantwoordelijkheid.”

Waar lig je ’s avonds wakker van?
“Ik krijg ’s avonds veel ideeën, dat gaat soms ten koste van de nachtrust.”

‎‎

Wat staat er op je HR-bucketlist?
“Het moderniseren van onze arbeidsvoorwaarden en bekijken hoe wij ze laten aansluiten bij mensen uit de verschillende generaties.”

Wanneer ga je ’s avonds met meer energie naar huis, dan toen je kwam?
“Als ik met de directie en met mijn team plannen heb kunnen maken. Daar word ik blij van.”